Защо нямаме доверие във ваксинационната кампания и посланията?

Предозирането в обещания води до загуба на доверие
4 ное 2021 15:18, Анисия Иванова
416
Защо нямаме доверие във ваксинационната кампания и посланията?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Нарастващият брой на заболели и починали от COVID-19 все повече доказва нуждата от засилена информационна кампания.

"Трябва да се мисли конкретно - основните реакции на боледуване са три. Едната е пълно игнориране, хората идват при лекаря в краен стадий на заболяване и отново не вземат никакви мерки, или пък да сътрудничат на терапията. Това е факт, който е от много години в психологията и няма нищо общо с нацията. Другият тип реакция е на свръхзащита. Това са хора, които са хипохондрици, които непрекъснато обикалят кабинетите, непрекъснато се изследват, обясняват си повърхностни усещания в тялото с тежки заболявания. И третата група хора са тези, които търсят рационални решения, сътрудничат за терапията и заедно с лекаря намират оптимален вариант за лечение", каза психиатърът д-р Владимир Бостанджиев в студиото на "България сутрин".

Рекламният експерт Катерина Буюклиева сподели, че при изграждането на комуникационна стратегия трябва да знаем адреса на получателя на съобщението.

Още по темата

Според нея две неща са важни - пътят и тонът на комуникация. Ако те въртят заедно, кампанията е успешна и хората се чувстват спокойни да направят своя избор. Ясно е, че няма кампания, която е насочена към всички хора, добави тя в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според Буюклиева много е важно доверието.

"В комуникацията най-важното, което трябва да кажем, е, първо, да е вярно това, което казваме. Да го кажем спокойно, без истерия. Да сме сигурни, че не даваме напразни обещания. Предозирането в обещания води до загуба на доверие. Нека по-малко да обещаваме, но да се случват по-добри неща", каза още тя.

Колегата й - Георги Цеков, подчерта, че за да направиш рекламна кампания, на каквото и да било - от пелени до ваксинационна кампания, трябва да отговориш на 7 елементарни въпроса.

"Те са кой го продава, на кого, какво продава, къде, кога, как и защо. Кой го продава? За мен това са политиците, те поръчват ваксините, те определят мерките. На кого? Няма целева група, която да бъде всички, но доколкото се може на повече хора. Ако се ваксинират 10%, значи не сме свършили никаква работа. Въпросът какво продаваме в рекламата е "купи си това". Това, което трябва да се каже в този случай, е "Ваксинирайте се". Политиците казват "Аз съм се ваксинирал, но всеки сам преценява". В рекламата няма такова положение. А защо трябва да се ваксинираме? Този въпрос е много сложен", посочи той.

"В Германия лекарите отделят време, за да ти говорят за ваксините. Всички хора, които са разговаряли с мен за ваксините, са се имунизирали. Това, което наблюдаваме у нас, е, че страхът ескалира. И това при положение, че имаме ваксини, лекарства, организация", поясни д-р Бостанджиев.

А по думите на Катерина Буюклиева силата и науката са това, на което трябва да стъпим.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


416
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
360
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рекламни експерти, маркетинолози, математици, икономисти, литератори и кой ли още не ни учат как да се справяме с вирусите. Но когато заговорят нипусолозите, вкупом управляващите се юрват да ги плюят. Е, не! Не искам да слушам повече пишман специалисти. Ей затова на хората не им пука какво говорите.
359
5
 
6
 
! Отговори
Норвегия преди 2 години
Човек от семейството - лекар, почина от Ковид, един познат го преболедува, но не е същият, той го каза, кръвно, това онова, диети, всичко му е зле, а беше спортист. Ваксините не те предпазват, но имаш шанс да оздравееш по - бързо, а без ваксината поемаш риск да се увредят много органи, в най лошия случай - смърт. Всеки си знае, но сам си преценява. Не гледайте този и онзи какво прави, сами си взимате решение без натиск.
358
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 391 до 390 анонименТи сигурно беше там и го видя това . Ае чупката бе ваксар
357
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бегай бързо да се ваксинираш тогава, още един път ако вече си се убол, тъкмо ще допринисеш за качествени данни.
356
4
 
3
 
! Отговори
до 390 анонимен преди 2 години
става въпрос за 1000 човекаобщо са 44 000 при изпитанията + 11 млн от израелтака че не пиши глупости, отиди на съседната статич, дето в Румъния ги лекуват по колите, там ръси мозък
355
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От вчера прясно прясно изкочи новина, че компания наета от Пфайзер да направи оценка на данните за безопасност на ваксините ги е фалшифицирала в полза на Пфайзер. И това на фона на вече и без това твърде съмнителната и напълно невярна като официални данни ефективност. Но иначе има нужда от кампания за ваксинираните и сертификати но от масов скрининг не. Чакаме да видим до къде ще стигне безумието им.
354
8
 
2
 
! Отговори
анти идиоти мрете преди 2 години
тихо, не пречите.
353
4
 
5
 
! Отговори
Ха защо ли преди 2 години
пр0здНарод.......останалото го знаете.
352
1
 
8
 
! Отговори
Наполеон Бонапарт XX преди 2 години
Аре бе???!!! Знаеме ги ние тие - психиатри! Малко да ти избие сачмата и те зарибяват! Изписват трициклични антинепресанти, МАО инхибитори, барбитурати, бензодиазепини, литий...
351
0
 
4
 
! Отговори
Хан Аспарух преди 2 години
Нищо не доказва НИЩО! АЗ казах!
350
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1.Агресивнадо маниакалност медийна кампания и реклама.2."Ваксини" в експериментален период без носене на отговорност от производителя. 3.Ваксиниране с препарати с изтекъл срок на годност.4.Ваксиниране в паркове, пред хипермаркети, без преглед на хората.5.Ограничаване правата на гражданите и достъпът им до работните им места.6.Организиране на безумни томболи за часовници,ваучери от по 20лв.7.Ваксиниране и терор на децата, без да е необходимо.8.Скриване на информация за странични ефекти
349
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пробвайте ежедневно сок от пшеничена трева или пшеничена трева на прах в малка чашка вода колкото за шот. Чисти от тежки метали.
348
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Познавам хора които пушат по две кутии но се ваксинираха това ако не е цирк
347
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото не коментирате с такава истерия тютюнопушенето !?
346
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Ваксинирана" Европа пламти отново,що така?
345
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За последните два месеца 18 известни професионални спортисти, повечето футболисти, са получили инфаркт, сърдечен арест или са колабирали по време на игра заради сърдечен проблем след ваксиниране.
344
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
антиваксърите заразяват с ковид наред, дорде пукнат!
343
4
 
11
 
! Отговори
Поредната жертва преди 2 години
Boris Sádecký, професионален хокей играч, е поредната жертва на ваксините сред спортистите. Получава сърдечен арест по време на мач миналия петък. Почива в болница няколко часа по-късно.
342
2
 
8
 
! Отговори
Edin преди 2 години
Не знам дали вече някой е писал за това, но ми направи впечатление, че Гугъл не дава резултати за търсене на видеа в Rumble и Odyssee платформите. Например ако търсите Covid vaccines adverse reactions и добавите някоя от тези платформи няма да ви излязат. Мисля, че е ясно защо. Иначе има един сайт на тази тема Thecovidblog в случай, че някой търси информация на тази тема.
341
5
 
16
 
! Отговори
До медиите преди 2 години
Саботирайте темата коронавирус веднъж завинаги и всичко приключва..Вируса тръгна и се разпространи от и чрез вас -също и с немалкото ваше неуморимо упорство и съдействие..Нанесохте достатъчно щети на народа...Осъзнайте сe..Съотношението новини за коронавирус и останали вече е някъде 80 към 20..!?!..Как ли не ви тежи на съвестта всичко това..Не на фашизма !